zondag 28 september 2008

SAS70

Nu ook AZL Services volledig SAS-gecertificeerd!
Op 31 januari jl. heeft –na AZL Vermogensbeheer– ook Services de SAS type II verklaring ontvangen. Pensioen- en vermogensbeheer van AZL voldoen daarmee aan de hoogste normen die internationaal aan proces- en risicobeheersing worden gesteld. Dit is een belangrijke stap in een markt waar transparantie en vertrouwen in de dienstverleningsrelatie van groot belang zijn.
Wet betekent SAS?SAS70 (Statement on Auditing Standards number 70. Service Organisations) is ontwikkeld door het American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), de Amerikaanse beroepsorganisatie van accountants. Het is een internationaal erkende auditing standaard en wordt steeds meer beschouwd als een kwaliteitskeurmerk. In het SAS70 rapport staat beschreven hoe de interne beheersingsmaatregelen van een dienstverlenende organisatie zijn opgezet alsmede hoe geaudit wordt om de toereikendheid van de maatregelen te beoordelen en om de feitelijke werking vast te stellen.
Twee soorten SAS70 verklaringen, type-I en type-IIDe SAS70 type-I-verklaring beschrijft de interne controles van de dienstverlenende organisatie. Een externe accountant toetst of de controles daadwerkelijk bestaan en worden nageleefd teneinde de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. De SAS70 type-II-verklaring geeft een oordeel over de effectieve en langdurige werking van de interne controle maatregelen. Er wordt gedurende tenminste zes maanden gecontroleerd of alle processen en controles conform de voorschriften worden uitgevoerd. Daarbij wordt niet alleen de aandacht gericht op de administratieve organisatie, maar ook de ondersteunende geautomatiseerde systemen zijn een belangrijk onderdeel.Wanneer een dienstverlener in bezit is van een SAS70-verklaring heeft de opdrachtgever de best denkbare garantie dat de service van de hoogste kwaliteit is en de vereiste transparantie bezit. AZL heeft dat belang al in een vroeg stadium onderkend en is op eigen initiatief gestart om voor onze klanten in de pensioensector SAS-verklaringen op te stellen. Inmiddels heeft ook De Nederlandsche Bank (DNB) de relatie gelegd tussen de richtlijnen van uitbesteding en de SAS70-verklaringen.

Vermogensbeheer en PensioenenAangezien het karakter van de activiteiten van vermogensbeheer en pensioenbeheer erg verschillend van aard zijn, zijn twee SAS verklaringen opgesteld. De proces- en risicobeheersing van AZL Vermogensbeheer is in 2005 nauwgezet getoetst, wat uitmondde in de SAS- verklaringen. Nu heeft ook Pensioenen (AZL Services) heeft de SAS type-II-verklaring op 31 januari jl. ontvangen.

Een SAS-verklaring gaat verder dan een Service Level Agreement. Ze maakt de kwaliteit van de uitbestede processen namelijk inzichtelijk, zodat pensioenfondsen erop kunnen vertrouwen dat de serviceorganisatie de uitbestede activiteit goed beheerst en controleert.

Een SAS70-rapportage is ook veel transparanter dan een ISO-certificering omdat het een uitgebreide rapportage omvat inclusief de bevindingen van de externe accountant.
Lagere accountantskosten voor pensioenfondsen?Een SAS70-rapport kan ook uitermate nuttig zijn voor de externe accountant van de uitbestedende organisatie bij de controle van de jaarrekening. In het rapport heeft AZL de processen beschreven die uiteindelijk leiden tot een bepaalde balanspost, de daarmee gepaard gaande risico’s, alsmede de daarbij passende controlemaatregelen. Een algemene toetsing van deze processen kan in het kader van de jaarrekeningcontrole van het pensioenfonds achterwege blijven omdat de accountant kan steunen op de dossiers die in het kader van SAS zijn opgesteld en die door de externe accountant van AZL zijn beoordeeld. De accountant van het pensioenfonds is zodoende in staat de dossiers en controles gemakkelijker te beoordelen en er in hun jaarrekeningcontrole gebruik van maken. AZL raadt haar pensioenfondscliënten aan dit aspect mee te nemen in de onderhandelingen met hun externe accountants, zodat de accountantscontrole sneller en goedkoper kan verlopen
26-3-2007

Geen opmerkingen: